Specialisatie leerkrachten

Ook onze leerkrachten geven licht op hun eigen manier 

De lerende school

Wanneer leerkrachten op onze school worden aangenomen, wordt aan hun de optie geboden om een specialisatietraject te volgen naar keuze. Oftewel het persoonlijk meesterschap. Het specialisatietraject moet niet allen een meerwaarde zijn voor de leerkracht zelf en een positieve invloed hebben op de invulling van de lessen die de leerkracht geeft en daarmee bijdraagt aan de kwaliteit van de school.   

Als de leerkracht na 2 jaar dit traject heeft afgerond, is hij of zij een specialist in een bepaald vakgebied binnen onze school. Dit differentieert ons van andere scholen, waar men vaak maar 1 of 2 specialisten op school heeft.

Dankzij dit traject kunnen kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften of vakgerichte vragen altijd terecht bij een specialist in hun directe leeromgeving. Op deze wijze voorzien wij de leeromgeving van meerdere specialismen, waardoor er zowel door kinderen als collega's van elkaars kennis gebruik gemaakt kan worden. Wij duiden hierbij op teamleren.

Nascholing is voor ons een belangrijk middel om de diversiteit in teams te verhogen. Onderzoek wijst uit dat 20 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs een afgeronde bachelor- en masteropleiding hebben gedaan. Bij ons op school is dat bijna 95%. (Van Casteren, 2015).

Ook zijn wij een lerende school. Wij willen onze medewerkers samen met elkaar en van elkaar laten leren. Dit verwezenlijken wij door verschillende trainingen en werkvormen aan te bieden. Tijdens de trainingen bespreken wij verschillende elementen van een lerende school. Dit zijn de: gemeenschappelijke visie van onze school, de persoonlijke visie, systeemdenken en teamleren.

Naast vakspecialisten hebben wij ook nog binnen- en buitenschoolse specialisten om kinderen de benodigde ondersteuning te bieden, zoals: een intern begeleider, een orthopedagoog, een psycholoog en een vertrouwenspersoon. 

De intern begeleider is elke schooldag aanwezig op school en ondersteund zowel de leerkrachten als de kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften. Omdat de intern begeleider elke dag op school is zij in staat om structurele ondersteuning aan kinderen en leerkrachten te bieden en de voortgang van de kinderen in kaart te brengen.

De orthopedagoog is namens de SKOE een keer per twee weken op school aanwezig. Zij biedt ondersteuning aan het lerende team en richt zich daarnaast vooral op kinderen met ontwikkelingsproblemen en doet eventueel psychologisch onderzoek waar nodig.

De psycholoog is ook namens de SKOE een keer per twee maanden op school. De psycholoog ondersteund vanuit zijn of haar specialisme het lerende team. Tevens ondersteunt hij of zij kinderen en hun ouders in de zoektocht of aanpak van  leer-, gedrag- en/of psychische problemen.

Als laatst hebben wij nog een aantal vertrouwenspersonen op school aangesteld, waar kinderen die ergens mee zitten, hun hart kunnen luchten. Deze vertrouwenspersonen helpen mee aan het creĆ«ren van een veilige en vertrouwelijke sfeer op onze school. 

Copyright Basisschool de Sterrentoren
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin